Hogyan készítjük a csokoládét

Virágzó kakaófák

A kakaó egész évben virágzik. Ezért egy növényen virágokat és gyümölcsöket is találunk, különböző érettségi szakaszban. Az apró virágok közvetlenül a fa szárán, vagy annak fő ágaiból nőnek ki. Vagy külön-külön, vagy hosszú száron gazdag fürtökben. Egy fán akár 5000 virág virágzik, de ezeknek csak 5%-a válik gyümölcsé. A virágokat kis rovarok és a szél porozza be.

Kakaóbab növekedése és érése

Csokoládénk számára a kakaóbab Ecuadorban vagy Kolumbia ültetvényein nő. A kakaófa érett gyümölcsének átmérője 30 cm, súlya akár fél kiló is lehet. Öt hónapig nő és a következő hónapban érik meg. Az érés során megváltoztatja színét: zöldessárgától vörösesbarnáig, fajtától függően.

Az érett bab betakarítása

A kakaóbab egész évben betakarítható, de a fő betakarítás májusban és novemberben történik, kizárólag kézzel. A gazdák machettával vágják le a kakaófa barázdált héjú terméseit, majd késsel kettévágják és óvatosan kiszedik a lapos fehér magokat, melyek ilyenkor még igen keserűek.

Erjesztés és szárítás

A farmerek előkészítik a kifejtett babot erjesztésre: sekély tálcákba helyezik őket és banánlevelekkel betakarják. A 6 napos erjesztési időszak alatt a bab erjed és megszerezi tipikus csokoládé aromáját és barna színét. Az erjesztett babot hosszú fémasztalon szárítják. Árnyékos helyen az erős naptól védve.

A farmról a csokoládégyárba

A megfelelően szárított kakaóbabot először válogatják, majd jutazsákokba öntik. A lezárt zsák kikerül a farmról és hajóval Európába szállítják. Csokoládégyárunkban először óvatosan átválogatjuk a babot, és óvatosan eltávolítjuk a babokról a héjat. Kizárólag kiváló minőségű babok kerülnek feldolgozásra.

Pörkölés

A csokoládéba pörkölt és pörköletlen kakaóbab kerül. A nyers kakaóbab megőrzi az értékes természetes anyagokat, a pörkölt pedig gondoskodik arról, hogy a csokoládé íz még csokoládésabbá váljon. A pörkölés olyan, mint a játék. A pörkölőt különböző fokra és sütési időre állítjuk. Kipróbáljuk a tesztelt mintákat, és pontosan úgy pörköljük meg a kakaóbabot a csokoládéhoz, ahogy nekünk a legjobban ízlik.

A kakaóbab őrlése és konsírozása

Az összezúzott kakaóbabokat gránit kövek között finomra őröljük. Hozzáadjuk az természetes aktív összetevőket és 2-3 napig konsírozzuk.

Temperálás és formába öntés

A konsírozás után temperáljuk a csokoládét, a hőmérséklet váltakoztatása befolyásolja a kész csokoládé állagát és fényét. A lehűtött csokoládét formákba öntjük.

A kész csokoládé

Miután megszilárdult a csokoládé, kiszedjük az öntőformából és csomagoljuk. A gondosan nevelt kakaóbabból és további hozzáadott kiváló összetevőkből egy egyedi csokoládé készül, amelyet valóban kiélvezhetsz.

TISZTESSÉGES ALAPANYAGOKBÓL ÉS TERMÉSZETES ÖSSZETEVŐKBŐL KÉSZÍTÜNK KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ CSOKOLÁDÉT

Funkcionális csokoládé

A Vitalo funkcionális csokoládé a kakaóbab, aktív természetes összetevők és rostok finom kombinációja. Nem adunk hozzá cukrot vagy kémiai anyagot. A Vitalo csokoládé minden egyes darabkája 47–70% dél-amerikai kakaóbabot és válogatott természetes összetevőket tartalmaz.

Tovább a kategóriához

Étrend-kiegészítő csokoládé

A Vitalo étrend-kiegészítő csokoládé a jellegzetes funkcionális csokoládét egyesíti a gondosan kiválasztott hatóanyagokkal és nyomelemekkel. A tabletták és a kapszulák helyett jó minőségű csokoládéval juttatjuk a hasznos anyagokat a szervezetbe.

Tovább a kategóriához